Harjoitteluun

Mikä tukisi sinun lauluharjoitteluasi? Kokeile seuraavia

1. Laulupäiväkirja

Kirjaa oppimispäiväkirjaan huomioita laulutunneista ja omasta harjoittelustasi. Mitä muistettavaa? Mitä haluat harjoitella? Kirjoita vapaasti tai piirrä vaikka kuva itsellesi. Voit myös pohtia laajemmin omaa laulamistasi ja suhdetta omaan ääneesi. 

2. Suunnittele ja aikatauluta harjoituksesi

Laulutunneilla saat opastusta, ohjeita -  ja toivottavasti myös oivalluksia. Tärkeimmän työn teet kuitenkin oppijana itse. Joskus voi olla vaikea löytää aikaa (ja ehkä paikkaa) omaan lauluharjoitteluun. Kokeile aikatauluttaa itsellesi viikosta sopivia hetkiä, vaikka lyhyitäkin (15-30 min).

Nälkä usein kasvaa syödessä - kun pääset vauhtiin, saattaa harjoituskin venyä pidemmäksi. Mikäs sen mukavampaa, kuin innostua laulamaan! Pidä silti pidemmässä harjoituksessa pieni tauko (2-5 min) aina 20-25 min välein ja ole hiljaa hetki.

Säännöllisellä harjoittelulla huomaat myös tulokset, ääni ”aukeaa” nopeammin ja on joustavampi, ääniala alkaa ehkä laajentua ja hallitset teknisesti hankalat kohdat jo automatiikalla - tekniikka alkaa siirtyä lihasmuistiin. Muistat ja hahmotat musiikin nopeammin, alat ehkä oppia pätkiä ulkoa ihan itsestään.

Mieti etukäteen, mitä aiot harjoitella. Tee vaikka lista vaikeista paikoista (ettet tule aina aloittaneeksi kappaleen alusta) tai keskity jossain harjoituksessa vain tiettyyn osa-alueeseen - jokin tekninen asia, teksti, tunnelma, yksityiskohta vs. isompi kaari/koko tarina. Etenkin jos aika on rajallista (ja onhan se), kannattaa palastella ja suunnitella.

3. Hyvä aloitus ja lopetus

Aloita lauluharjoitus aina jollain lämmittelyllä, kehon ja mielen virittäytymisellä. Lämmittele kehoa, venyttele ja huolehdi erityisesti niskan, kaulan ja hartioiden alueesta. Myös joku keskittymis- tai kehotietoisuusharjoitus voi olla hyvä siirtymä musiikin ja äänen pariin. (Laita viimeistään tässä vaiheessa puhelin äänettömälle ja some kiinni…)

Herättele lempeästi ääntä ja hengitystä. Pärise rr:llä, tee liukuja ng-äänteellä ja muita tuttuja ääniharjoituksia, niin jaksat laulaa paremmin. Ehkä voit herätellä myös mielikuvitusta ja luovaa puolta itsessäsi - liiku, eläydy, yllätä itsesi - musiikki on kuitenkin jotain arjen yläpuolella. Tee myös treenin lopuksi joku palauttava harjoitus (samoja kuin lämmittelysi tai vaikka narinaharjoitus ja päänkiertäjien venytys, jos nämä ovat tuttuja).

4. Läsnäolo

Kun harjoittelet, tee se ajatuksella. On turhaa toistaa samaa uudestaan ja uudestaan miettimättä mitä tekee - silloin tulee helposti vain vahvistaneeksi omia virheitään. Viulisti Yehudi Menuhin kuvaa harjoittelua seuraavasti:  

”Harjoittelu ei ole pakotettua työtä; se on jalostettua taidetta, johon sisältyy intuitiota, inspiraatiota, kärsivällisyyttä, eleganssia, selkeyttä, tasapainoa, ja ennen kaikkea, yhä suuremman ilon etsimistä liikkeestä ja ilmaisusta.”
Mekaanisen toiston sijaan laulun ja musiikin harjoittelu voi parhaimmillaan olla elävää, intuitiivista, inspiroivaa tekemistä, josta nauttia. Etsi oma tapasi!

Lopuksi

Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, millainen olo sinulla on laulettuasi. Laulaminen tutkitusti virkistää ja rauhoittaa kehoa ja mieltä: hengitysrytmin pidentäminen rauhoittaa sydämen sykettä ja hermostoa, laulu aktivoi tunnekeskuksia aivoissamme eli musiikki herättää tunteita - nauti siitä! 

    
                    Harjoittelun iloa! 
                   - Hanna Linkkejä ja luettavaa harjoitteluun liittyen:

Gerald Klickstein: Musician's Way -kirja ja sivusto
Kenny Werner: Effortless Mastery -kirja ja meditaatiot
Noa Kageyama: Bulletproof Musician -sivusto
Sibelius-Akatemian harjoittelusivusto

Lue lisää: Harjoitteluun

 • Hits: 4632

Miten nettilaulutunti toimii?

Korona pakotti meidät astumaan tulevaisuuteen nopeammin, kuin mitä ehkä olimme ajatelleet tai toivoneet. Lauluahan on toki opetettu netin välityksellä jo pitkään, mutta tässä mittakaavassa kansainvälisesti vasta pari viikkoa. Tilannehan on sama koko Suomessa (ja ympäri maailmaa) -  kaikkialla missä liikkumisrajoitukset ovat voimassa, on siirrytty etäopetukseen. Me  pedagogit olemme tehneet hirmuisen digiloikan aivan muutamissa päivissä. On ollut todella mielenkiintoista opetella uutta, kun olen viime viikkojen aikana siirtänyt koko opetustoimintani nettiin. Voitte arvata, että myös haastavaa. Nyt parin viikon jälkeen tuntuu, että hei tämähän alkaa jo sujua!

Kokosin tähän tekstiin ajatuksiani siitä,  mitä kannattaa ottaa huomioon, kun  osallistut ekoille tunneille - miten valmistautua tuntiin, ja mitä apuvälineitä ja materiaaleja löydät netistä kotiharjoittelua varten.  

Laulutunneille kotoasi

Etälaulutunnille osallistut kotoasi (tai valitsemastasi paikasta käsin). Tarvitset  rauhallisen tilan, jossa voit keskittyä laulamiseen. Käytän nettilaulutunteja varten laadukasta Zoom-ohjelmaa, joka toimii tarjolla olevista alustoista selvästi parhaiten laulunopetukseen. Kaikissa etäyhteyksissä on kuitenkin pieni viive, jonka takia emme voi musisoida samanaikaisesti. (Viiveetön teknologia on kehitteillä, muttei vielä saatavilla.) En siis voi säestää lauluasi, mutta esim. ääniharjoitukset  on helppo tehdä etäyhteydelläkin. Ilman säestystä laulaminen on hyvää harjoitusta, mutta myös säestysäänitettä voi käyttää. (Alempana vaihtoehtoja tähän.) Saat tunnilla henkilökohtaista ohjausta lauluusi, aivan kuten lähiopetuksessakin. 

Tekniset vaatimukset tuntia varten

 • Vakaa nettiyhteys  (kännykän netti ei ihan riitä).

 • Tietokone (jossa on kamera ja mikrofoni) toimii ääniasetusten kannalta pädiä paremmin, mutta myös tabletti/kännykkä riittää Zoomin käyttöön.  Autan ääniasetusten säätämisessä tunnin aluksi.
 • Tarvitset kuulokkeet  - mieluiten johdolliset luurit, joilla pääset vähän kauemmaksi laitteestasi. (Vastamelukuulokkeet päässä saattaa olla  hankalampi laulaa.) Voit aina myös nostaa toista kuuloketta pois korvalta, jos oman äänen kuuntelemiseen kuulokkeiden kanssa on aluksi vaikeaa. Tähän tottuu yleensä nopeasti! 

 •  Jos sinulla on mahdollisuus käyttää ulkoista mikrofonia, se parantaa äänen laatua minulle päin. Myös osa äänityslaitteista (ZOOM H4 tms) toimii mikrofonina koneeseen liitettynä. Jos päätät hankkia erillisen mikin, usb-liitäntä on helppo vaihtoehto. (Laadukkaita, keskihintaisia lauluun soveltuvia usb-mikrofoneja esim. Blue Yeti tai Snowball Ice). HUOM. Myös koneen sisäinen mikki riittää mainiosti laulutunnille.

 • Halutessasi voit katsoa ääniasetukset myös etukäteen:

  Tietokoneelta  Zoom- sovelluksesta (ei toimi pelkän selaimen kautta)
  1. Valitse Zoom-tapaamisen ikkunan  mikrofonin kuvan vieressä näkyvä nuoli  (vasemmassa alalaidassa)-> Audio settings -> ota pois täppä Automatically adjust microphone volume. 
  2. Valitse samasta ikkunasta  Advanced -> valitse Show in-meeting option to "Enable Original Sound" 
  3. Suppress Persistend Background Noise -> Disable 
  4. Suppress Intermittend Background Noise -> Disable
  5. Ruudun vasemmassa ylälaidassa pitäisi nyt näkyä "Turn off Original Sound" (tällöin original sound on päällä) 

  Tabletilta ja kännykästä (säädöt muutettava ennen meetin aloittamista)
  1. Valitse sovelluksesta ennen meetiä Settings-> Meetings->valitse Use Original Sound 
  2. Meetin alettua valitse More -> Enable Original Sound

Miten saat verkko-opetuksesta parhaan hyödyn?

Testaa laitteesi etukäteen
Teknistä säätöaikaa varaan kaikille,  mutta omat laitteet ja äänen kuuluvuus kannattaa testata etukäteen Zoomissa.  Saat linkin omaan "laulutuntihuoneeseesi" hyvissä ajoin ennen tuntia. Katso etukäteen myös kameran/koneen/pädin sijoittelu, jotta näen sinut ruudulla hyvin. Laite kannattaa sijoittaa vähän korkeammalle, vaikka sopivan kirjapinon päälle pöydälle.

Varaa tarvittaessa säestysäänite
Piano tai kosketinsoitin on avuksi, mutta alkuäänen lauluusi saat myös minun pianostani. Mahdollinen taustaäänite pitää soittaa jostain toisesta laitteesta, kuin mistä käytät Zoomia, muuten ääniyhteys katkeaa. 

Avaa ääntä etukäteen 
Ääniharjoituksia kannattaa tehdä etukäteen eli avaa ääntä jo ennen tuntia. Lähetän kaikille oppilaille materiaaleja tätä varten. (Joko äänitteen tai muuta materiaalia, jonka avulla voit koota oman äänenavauksen.) Tunnista saat itsellesi myös tallenteen, joten harjoituksia voit toistaa myös edellisen tunnin pohjalta. 

Laulamisen kehollisuus ja flown löytäminen
Ruudun tuijottaminen vie meidät helposti "pääkeskeiseen" tilaan, jossa melkeinpä unohdamme, että meillä on myös keho! Nettitunneilla onkin haaste löytää kontakti kehoonsa, hengitykseen ja omaan ääneen samalla tavalla kuin tavallisella laulutunnilla opettajan ohjauksessa. Suosittelen tekemään myös kehon lämmittelyitä jo ennen tuntia, vaikka toki tehdään niitä yhdessäkin tunnin aluksi. Voit tietoisesti pyrkiä suuntaamaan huomiotasi kehollisiin aistihavaintoihin, siihen miten hengität, miten löydät kontaktin kehoon  ja voit antaa hermoston rauhoittua. Tunnin aikana ohjaan sinua myös suuntaamaan huomiosi pois ruudulta, jotta löytäisit flown ja virtaavan olon lauluusi. 

Mitä nettitunnilla tehdään?

Laulutunnilla netissä tehdään ihan samoja harjoituksia kuin lähiopetuksessakin:
- äänenavausta ja tekniikkaa
- hengitysharjoituksia
- kehotietoisuutta kehittäviä harjoituksia
- työstetään ohjelmistoa eteenpäin ja opetellaan uusia lauluja

Saat opettajalta henkilökohtaista ohjausta ja räätälöityjä harjoituksia.  Lähiopetustuntia ei kannata kuitenkaan yrittää siirtää nettiin ihan suoraan, vaan on järkevämpää organisoida tunti vähän uudella tavalla. Nettitunti koostuu sekä online-ajasta (n. 35-40 min) ja etätehtävistä (15-30 min). Etänä kannattaa mm. hyödyntää videoiden ja äänitteiden lähettämistä puolin ja toisin - voit tehdä minulle äänitteen ennen tuntia, ja voimme analysoida sitä yhdessä.  Saat tuntien yhteydessä harjoituksia, joita voit tehdä kotona haluamanasi ajankohtana. 

Apuvälineitä kotiharjoitteluun - säestystä, solfaa, musiikin teoriaa

Tänä aikana kannattaa erityisesti hyödyntää netistä löytyvää materiaalia.  Säestysäänitteitä klassiseen ohjelmistoon löytyy netistä ja useamman sovelluksen kautta. Näitä voit halutessasi käyttää myös online-tunnilla tukena:

Rytmimusiikin taustoja esim:

 • Google -haulla 'biisin nimi' + 'karaoke' tai 'instrumental'
 • iRealPro (tässä ohjelmassa voit säätää komppia, tempoa ja sävellajia)
 • Singa
 • Shoestringkaraoke Youtubessa

Solfaharjoitteluun  ja musiikin teorian opetteluun kotona:

 • Sight Singing by Fukushima- sovellukset (sovellus äänittää laulusi ja saat välittömän feedbackin, menikö oikein. Voit valita eri vaikeustasoja.)
 • Perfect Ear-sovellus tarjoaa sekä solfaa että musiikin teoriaharjoituksia

 

Ja vastaus otsikon kysymykseen: Miten nettilaulutunti toimii? - Hyvin! Tapoja toteuttaa etätunti on useita. Voidaan totutella yhdessä uuteen formaattiin  ja etsiä parhaat keinot työskennellä juuri sinulle.  Uusi väline tarjoaa myös hienoja uusia mahdollisuuksia. Ja mikä olennaisinta, pääset jatkamaan  lauluharrastustasi ohjatusti myös tänä poikkeuksellisena aikana. Opimme taatusti kaikki uutta tässä tilanteessa,  vähintäänkin käyttämään teknologiaa luovemmin ja ehkä jotain sellaista tärkeää, mitä emme vielä tässä vaiheessa edes osaa arvata.

Pysytään terveinä! ❤️ Lämpimästi tervetuloa Laulukulman nettitunneille!

- Hanna 

 • Hits: 303

Miten opetella uusi laulu?

Tutki nuottia 

  1. Mikä tahtilaji, mikä sävellaji, miten isolla alueella melodia kulkee?
  2. Lue teksti - mistä laulu kertoo? Mikä on tekstin tarina, mitä tunnelmia se sisältää? (Etsi tarvittaessa käännös, niin että tiedät oikeasti sana sanalta mitä laulat.)
  3. Soita kappaletta pianolla, vähintään omaa melodiaa. Voit toki myös kuunnella äänitettä, jos sellainen on olemassa. Etsi tällöin mielellään useampia erilaisia versioita.
  4. Lue teksti rytmissä, koita pitää yllä perussyke.
  5. Jos mahdollista, laula laulu vasta, kun osaat jo musiikin.
  6. Huomioi myös tauot ja säestys/pianon osuus - mitä se kertoo ja miten se suhteutuu lauluun?  Tässä kannattaa hyödyntää laulusta tehtyjä äänitteitä.

Äänellinen hiominen 

  1. Pyri löytämään ensin helppoutta melodian laulamiseen.
  2. Kokeile laulaa esim. r- tai ng-äänteellä vaikka koko laulu läpi tai vähintään hankalat kohdat.
  3. Voit vaihtaa sanojen tilalle myös jonkun muun tavun  (ju, ja, voijoi, hai, joo, zaa).
  4. "Istuta" laulu kroppaan ja hio hankalat kohdat mahdollisimman sujuviksi ja automaattisiksi (toistoja tarvitaan paljon).
  5. Muista silti ekonominen ja viisas harjoittelu - omia virheitään ei kannata toistaa! Käytä mielummin lyhyt aika keskittyneeseen harjoitteluun kuin pitkä aika aivottomaan toistamiseen.
  6. Huomioi: artikulaatio, fraseeraus, dynamiikka, mahdolliset rekisterinvaihdospaikat, haluamasi sointi.

Tulkinta 

  1. Tekniikka tähtää aina vapaampaan ilmaisuun. Tavoite on laulaa laulu elävästi, välittää musiikkia ilman, että ääni asettaa rajoituksia tulkinnallemme.
  2. Mieti kuka laulaa - mitä laulaa - kenelle laulaa - missä laulaa - milloin laulaa - MIKSI laulaa?
  3. Mitä aisteja laulun tekstissä tuodaan esille? Mitä kuullaan, nähdään, haistetaan, maistetaan, tunnetaan? Voitko etsiä mielikuvia tai muistikuvia vastaavista kokemuksista ja hakea tunnelmaa tätä kautta.
  4. Voitko nähdä mielikuvissasi laulun maiseman, tarinan tai vaikka värin, joka sinulle tulee mieleen musiikista? Syvennä tätä mielikuvaa, anna sen elää ja muuttua. Miten tämä vaikuttaa lauluusi? 

Muisti ja oppiminen 

 • Kestää 3-5 päivää, ennen kuin opittu asia siirtyy lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin.
 • Tarpeeksi pitkä (8t) yöuni auttaa myös motorista oppimista.
 • Uuden asian opettelu on hallinnassa aikaisintaan 2-3 viikon jälkeen.

Muita ideoita

  

 • Hits: 533

Osoite

Laulukulma (Arabianranta)
Hämeentie 155 C 43 (6.krs)
00560 Helsinki

Ota yhteyttä

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
p. +358 50 308 0893

Copyright © Laulukulma 2018