Laulutunteja Helsingissä

Written on .

Harjoitteluun

Mikä tukisi sinun lauluharjoitteluasi? Kokeile seuraavia

1. Laulupäiväkirja

Kirjaa oppimispäiväkirjaan huomioita laulutunneista ja omasta harjoittelustasi. Mitä muistettavaa? Mitä haluat harjoitella? Kirjoita vapaasti tai piirrä vaikka kuva itsellesi. Voit myös pohtia laajemmin omaa laulamistasi ja suhdetta omaan ääneesi. 

2. Suunnittele ja aikatauluta harjoituksesi

Laulutunneilla saat opastusta, ohjeita -  ja toivottavasti myös oivalluksia. Tärkeimmän työn teet kuitenkin oppijana itse. Joskus voi olla vaikea löytää aikaa (ja ehkä paikkaa) omaan lauluharjoitteluun. Kokeile aikatauluttaa itsellesi viikosta sopivia hetkiä, vaikka lyhyitäkin (15-30 min).

Nälkä usein kasvaa syödessä - kun pääset vauhtiin, saattaa harjoituskin venyä pidemmäksi. Mikäs sen mukavampaa, kuin innostua laulamaan! Pidä silti pidemmässä harjoituksessa pieni tauko (2-5 min) aina 20-25 min välein ja ole hiljaa hetki.

Säännöllisellä harjoittelulla huomaat myös tulokset, ääni ”aukeaa” nopeammin ja on joustavampi, ääniala alkaa ehkä laajentua ja hallitset teknisesti hankalat kohdat jo automatiikalla - tekniikka alkaa siirtyä lihasmuistiin. Muistat ja hahmotat musiikin nopeammin, alat ehkä oppia pätkiä ulkoa ihan itsestään.

Mieti etukäteen, mitä aiot harjoitella. Tee vaikka lista vaikeista paikoista (ettet tule aina aloittaneeksi kappaleen alusta) tai keskity jossain harjoituksessa vain tiettyyn osa-alueeseen - jokin tekninen asia, teksti, tunnelma, yksityiskohta vs. isompi kaari/koko tarina. Etenkin jos aika on rajallista (ja onhan se), kannattaa palastella ja suunnitella.

3. Hyvä aloitus ja lopetus

Aloita lauluharjoitus aina jollain lämmittelyllä, kehon ja mielen virittäytymisellä. Lämmittele kehoa, venyttele ja huolehdi erityisesti niskan, kaulan ja hartioiden alueesta. Myös joku keskittymis- tai kehotietoisuusharjoitus voi olla hyvä siirtymä musiikin ja äänen pariin. (Laita viimeistään tässä vaiheessa puhelin äänettömälle ja some kiinni…)

Herättele lempeästi ääntä ja hengitystä. Pärise rr:llä, tee liukuja ng-äänteellä ja muita tuttuja ääniharjoituksia, niin jaksat laulaa paremmin. Ehkä voit herätellä myös mielikuvitusta ja luovaa puolta itsessäsi - liiku, eläydy, yllätä itsesi - musiikki on kuitenkin jotain arjen yläpuolella. Tee myös treenin lopuksi joku palauttava harjoitus (samoja kuin lämmittelysi tai vaikka narinaharjoitus ja päänkiertäjien venytys, jos nämä ovat tuttuja).

4. Läsnäolo

Kun harjoittelet, tee se ajatuksella. On turhaa toistaa samaa uudestaan ja uudestaan miettimättä mitä tekee - silloin tulee helposti vain vahvistaneeksi omia virheitään. Viulisti Yehudi Menuhin kuvaa harjoittelua seuraavasti:  

”Harjoittelu ei ole pakotettua työtä; se on jalostettua taidetta, johon sisältyy intuitiota, inspiraatiota, kärsivällisyyttä, eleganssia, selkeyttä, tasapainoa, ja ennen kaikkea, yhä suuremman ilon etsimistä liikkeestä ja ilmaisusta.”
Mekaanisen toiston sijaan laulun ja musiikin harjoittelu voi parhaimmillaan olla elävää, intuitiivista, inspiroivaa tekemistä, josta nauttia. Etsi oma tapasi!

Lopuksi

Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, millainen olo sinulla on laulettuasi. Laulaminen tutkitusti virkistää ja rauhoittaa kehoa ja mieltä: hengitysrytmin pidentäminen rauhoittaa sydämen sykettä ja hermostoa, laulu aktivoi tunnekeskuksia aivoissamme eli musiikki herättää tunteita - nauti siitä! 

    
                    Harjoittelun iloa! 
                   - Hanna 



Linkkejä ja luettavaa harjoitteluun liittyen:

Gerald Klickstein: Musician's Way -kirja ja sivusto
Kenny Werner: Effortless Mastery -kirja ja meditaatiot
Noa Kageyama: Bulletproof Musician -sivusto
Sibelius-Akatemian harjoittelusivusto